The Longhouse,
Cotswolds, Gloucestershire

"the Longhouse" "house Cotswold" "SUSD"

SUSD completed the construction of a private home – ‘The Longhouse’ Cotswolds, Gloucestershire and converted the original public house building – ‘The Jovial Foresters’ into a local shop with living accommodation.  The ‘Longhouse’, is approximately 140 sq. m and provides four bedrooms, with a 150sq. m private garden.

SUSD acquired the freehold interest of the property in 2008, and secured planning permission in April 2009 for the erection of a single dwelling being ‘The Longhouse’ in the garden of the public house.

The design of ‘The Longhouse was influenced by the existing pattern and density of traditional buildings in the Cotswolds.  SUSD enhanced the traditional ‘barn’ building typology creating a family friendly home, which takes full advantage of the spectacular views.  Smooth transitions between interior and exterior were achieved through full height openings and using natural characteristics of oak, Bath stone, slate and well designed detailing to define the appearance of the house, blending contemporary design with traditional form.

Levels to the outdoor spaces were sculpted around the house to maximise the use of sunlight.  The landscape was adapted and the living area arranged with a westerly aspect creating privacy from neighbouring buildings.  Utilising the natural slope enabled single and two-storey spaces to be brought under a unifying roofline.  An additional garden strip between the new house and the garden of the former public house reduces the visual impact and creates a buffer against any potential noise.